Circulaire economie: Wat doen wij om verspilling te voorkomen
Vanaf onze ontbijtborden tot de borrelplanken: RoadsMaakt is een oase voor verantwoorde shoppers. In een circulaire economie wordt verspilling van grondstoffengebruik voorkomen. Grondstoffen voor nieuwe producten worden dan gespaard. Dat is belangrijk, want die grondstoffen raken op. Hoe zorgt RoadsMaakt dat een circulaire economie ook echt circulair is? Dat we verspilling écht voorkomen, zonder te communiceren met schijnoplossingen die alleen maar duurzaam lijken? Daar werken we dagelijks aan op verschillende manieren.
Recycling
Recycling kan op twee manieren gezien worden bij RoadsMaakt. Roads helpt mensen die eenmaal uit het arbeidsproces zijn zo snel mogelijk weer te reactiveren. Activerend arbeidsmarktbeleid wordt dat genoemd. Daar zit een grens aan, net als bij grondstoffen. Voor mensen geldt dat scholing, ervaring en talent begrenst wat mensen kunnen doen: een glazenwasser wordt geen neurochirurg. Maar een onderwijzer wordt wellicht een kunstenaar, ook wel ‘upcycling’ genoemd. Een andere baan vinden die wel voldoening geeft is belangrijk. Onze makers zijn trots op wat ze doen. Door onderdeel te zijn van het arbeidsproces voelen ze zich nuttig, maken ze echt onderdeel uit van de maatschappij en krijgen ze weer perspectief op de toekomst.
Recycling is bij RoadsMaakt ook gericht op het recyclen van pure materialen: zoals 100% katoen of een tas van de oude binnenbanden van een fiets. Materialen worden op een nieuwe manier gebruikt voor zowel mode, koken, lifestyle, kinderen als interieur. Met het terugbrengen van materiaalafval draagt RoadsMaakt bij aan de verduurzaming van de leefomgeving.
Onze grondstoffen
In een circulaire economie staat juist het hergebruik van producten en grondstoffen centraal en worden afval en schadelijke emissies naar bodem, water en lucht zo veel mogelijk voorkomen. Onze sociale firma’s maken van oude materialen weer prachtige kunstwerken. Onze knuffels zijn gemaakt van gerecyclede jeans, de bureaulamp van een oude fiets en van overgebleven hout maken we onze borrelplanken. Oude materialen worden als het ware terug in de economie gepompt.
Makers in beeld
Een circulaire economie heeft alles te maken met het veranderen van de mindset, om anders te kijken en doen. Op individueel niveau kunnen wij wel directe keuzes maken, maar daarvoor zullen we wel meer ‘out of the box’ moeten denken. Bij RoadsMaakt proberen wij consumenten het sociale verhaal achter het product te vertellen om zo deze mindset te veranderen. RoadsMaakt is een collectie producten, die gemaakt wordt door deelnemers van Roads. Roads begeleidt mensen met een psychiatrische problematiek, verslavings- of justitiële achtergrond naar dagbesteding of werk. Onze sociale firma’s en creatieve werkplekken wilt deze talenten graag benutten. Bij RoadsMaakt zijn mensen de eigenaren en makers van producten in plaats van bedrijven.