Het belang van recycling

Met z’n allen produceren we iedere dag gigantisch veel afval. Een deel daarvan verdwijnt onvermijdelijk op plekken waar het niet thuishoort, zoals in straat, rivieren en in de zee. Recycling is het proces waarbij producten een tweede leven krijgen en opnieuw gebruikt worden. Op deze manier kunnen we ervoor zorgen dat er minder afval verdwijnt op plekken waar het niet thuishoort.

 

Wat is recycling?

Recycling is het proces waarbij oude producten opnieuw worden gebruikt en weer terugkeren in het productieproces. Een product kan op twee verschillende manieren worden gerecycled. De eerste manier houdt in dat het product wordt hergebruikt in zijn geheel. De tweede manier van recycling houdt in dat de grondstoffen van het product worden gebruikt om er vervolgens iets anders van te maken.

 

Het nut van recycling

Het recyclen van product is enorm waardevol. Het zorgt ervoor dat afval, zoals plastic flessen, niet in de natuur belanden. Maar de nog belangrijkere functie van recyclen is het effect op het productieproces. Het maken van producten kost veel meer energie dan het recyclen ervan. Op deze manier besparen we op onze grondstoffen en wordt er minder CO2 uitgestoten. Er hoeven minder bomen gekapt te worden, plastic flessen te worden gemaakt en het verbruik van aardolie wordt beperkt. Allemaal goede dingen die te danken zijn aan recycling.

 

Upcycling

Upcycling houdt in dat een product in zijn geheel wordt gebruikt om er een beter product van te maken. Een voorbeeld hiervan is bijvoorbeeld oud denim gebruiken om hier een tas van te maken. Het voordeel van upcycling is dat onbruikbare producten een nieuw leven krijgen in de vorm van vaak handige, leuke en duurzame nieuwe producten. Upcycling zorgt ervoor dat er minder afval wordt geproduceerd er minder grondstoffen worden gebruikt.

 

Wat RoadsMaakt doet

RoadsMaakt verkoopt producten die zijn gemaakt van oud materiaal en blaast ze nieuw leven in. Van oude fietsonderdelen worden nieuwe lampen gemaakt, oud denim wordt omgetoverd tot een pannenlap en sleutelhangers zijn gemaakt van fietsbanden. Op deze manier dragen wij ons steentje bij aan een duurzamere wereld én bieden wij leuke en unieke producten aan!

Nieuwsbrief

Meld je aan en blijf op de hoogte.