fbpx

Dit artikel is geschreven door Mixed Grill.
 
We schreven als eerder over RoadsMaakt, een Amsterdams project waarbij mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt prachtige spullen maken. Vaak van gerecyclede materialen. RoadsMaakt is het verkoopkanaal van Roads. De collectie bestaat uit producten die gemaakt worden door deelnemers van Roads. Dit keer willen we je graag meer vertellen over de mensen die voor Roads werken.
Het liefst waren we natuurlijk op bezoek gegaan bij RoadsMaakt, maar dat is momenteel vanwege COVID-19 niet mogelijk. Gelukkig konden we wel via Zoom een kijkje achter de schermen krijgen. Hierbij spraken we vooral met Luciënne, die al lange tijd bij Roads aan het werk is en vol trots bijdraagt aan de eerlijke producten van RoadsMaakt.
 
Als ik Luciënne vraag wat ze bij RoadsMaakt doet, heeft ze daar niet direct een passend antwoord op. Ze doet namelijk ontzettend veel. Ze werkt voornamelijk in Atelier Opnieuw waar de producten worden gemaakt, maar zorgt ook voor andere belangrijke zaken die ervoor zorgen dat iedereen goed zijn werk kan doen. Denk aan taken als de wc’s schoonhouden of de receptie bemannen. Iets wat in deze coronatijd erg belangrijk is.
 
Multitalent
Wanneer ik haar een multitalent noem zegt ze vol trots dat dat zeker klopt, maar dat ze het vooral doet omdat ze er niet tegen kan om elke dag hetzelfde te doen. In het atelier is ze op dit moment bezig met tassen, maar normaal gesproken is maakt ze vooral knuffels, tassen, macramé. De werkbegeleider van Luciënne valt haar bij: “Ze heeft ook ontwerpen voor de opdruk van de tassen gemaakt. Luciënne kan erg veel.” Intussen blijft Luciënne opsommen wat ze allemaal geleerd heeft, een indrukwekkend lange lijst.
 
Vrijwel alles wat ze bij Roads maken, is gemaakt van oude materialen die een tweede leven krijgen als een nieuw product. Volgens Luciënne is dat een hele kunst die ze overigens thuis ook toepast. Weggooien is iets dat ze niet graag doet. Liever kijkt ze of iets opnieuw of op een andere manier gebruikt kan worden. Ze is trots dat de producten verkocht worden via RoadsMaakt. Haar zelfvertrouwen wordt hierdoor vergroot en ze voelt zich écht onderdeel van de maatschappij.
 
Diep dal
Een favoriete bezigheid heeft Luciënne niet. Het gaat haar vooral om in het atelier van Roads te kunnen zijn. Voordat ze bij Roads kwam, zat ze naar eigen zeggen in een diep dal waar ze graag uit wilde. Dagbesteding is iets dat ze al vaker gedaan heeft, maar dan wel het liefst een beetje in haar eigen buurt. Zo kwam ze bij Roads terecht. Grappig detail is dat ze inmiddels weer is verhuisd, maar het bij Roads zo naar haar zin heeft, dat ze er niet weg wil en de langere reistijd voor lief neemt.
 
Een van de doelstellingen van Roads is het begeleiden van mensen naar werk of een opleiding. Ook Luciënne zou dolgraag ergens aan de slag gaan, maar dat is helaas niet zo heel makkelijk. “Ik ben 60 jaar en dan merk je dat solliciteren eigenlijk niet meer opschiet. Nergens willen ze je hebben, dus blijf ik maar bij Roads.” Bij Roads werkt ze in principe 5 dagdelen per week, maar Luciënne geeft zelf aan dat, als ze thuis niets te doen heeft, ze graag extra naar Roads gaat. “Het is hier één familie.”
 
Reguliere baan
De begeleiders van Luciënne geven aan dat het voor deelnemers aan Roads niet altijd makkelijk is om een baan te vinden. Sommige kampen met serieuze psychische problemen of chronische verslavingen, waardoor een reguliere baan te hoog gegrepen is. Werken bij Roads is dan een fijn alternatief. Zien ze bij Roads dat iemand de potentie heeft om door te stromen naar een reguliere baan, dan zullen ze alles in het werk stellen om dat ook voor elkaar te krijgen.

Nieuwsbrief

Meld je aan en blijf op de hoogte.